Soldat in lupta impotriva emotiilor

„Exista foarte multe conceptii gresite legate de emotii. Noi suntem invatati de la o varsta frageda ca exista emotii “bune” si “rele”. Inca din primii ani de viata, noi am invatat ca emotiile “rele” nu sunt binevenite si ca numai cele “bune” sunt permise. Ori de cate ori ne-am simtit speriati, rusinati, raniti sau furiosi, am fost invatati sa ne ascundem aceste emotii si sa afisam o mina puternica. Astfel de sentimente “negative” ne faceau sa parem slabi in fata restului lumii, si mai ales in fata celor mai puternici decat noi.

In scurt timp, am invatat sa ne blocam instantaneu orice emotie puternica si sa afisam o dispozitie mai confortabila pentru restul lumii. Chiar daca am simtit de multe ori nevoia de a ne retrage in camera noastra pentru a ne manifesta deschis nevoile emotionale, am invatat sa ne infranam lacrimile, sa ne convingem ca nu merita sa le dam curs, ba chiar sa ne simtim rusinati din cauza slabiciunii noastre.

Emotiile au devenit pentru noi o invitatie la lupta. Am invatat astfel de mici sa ne opunem tuturor starilor de spirit pe care societatea le considera prea emotionale si ne-am creat strategii de anihilare, negare si transmutarea acestor emotii. Ne-am creat argumente impotriva lor, le-am proiectat asupra altora si i-am invinovatit pe acestia, ne-am acuzat pe noi insine pentru ca le simtim si ne-am creat strategii pe termen lung de suprimare a lor. Ne-am obisnuit sa fumam, sa bem alcool, sa mancam in exces, sa ne uitam ore in sir la televizor sau sa citim carti si articole lipsite de semnificatie, numai pentru a ne amorti emotiile considerate inacceptabile, pentru ca acestea sa nu ne distruga pacea interioara, acceptarea de sine si, mai ales, acceptarea din partea societatii. Emotiile au devenit astfel principalii vinovati, care trebuie distrusi cu orice pret, pentru a nu ne distruge la randul lor. Inca de cand ne-am nascut, societatea ne-a declarat: “O, bine. A sosit inca un soldat. Copile, ia-ti armura si scutul si intra pe campul de lupta”.

Adevarul este insa ca emotiile fac parte integranta din fiinta umana si vor continua sa apara atat timp cat vom continua sa respiram si sa fim in viata. Ce s-ar intampla oare daca ai renunta sa le mai opui rezistenta? Daca te-ai impotrivi luptei? Ce s-ar intampla daca ti-ai spune: “Ma deschid cu bunavointa in fata tuturor emotiilor, pe care le primesc si le accept in oceanul iubirii mele, care este intotdeauna prezent?” Ce s-ar intampla daca ai descoperi ca viata nu este un camp de batalie, ci un spatiu infinit in care domnesc increderea, deschiderea si iubirea?”
(Extras din cartea “Libertatea este”, scrisa de Brandon Bays)

Citeste: De ce NU mai practic metoda “Calatoria”, Brandon Bays

Aceasta este una dintre intrebarile la care poti afla raspunsul participand la cel de-al patrulea seminar Journey Intensive organizat la Bucuresti, in perioada 10-12 octombrie.

Detalii si inscrieri pe www.thejourney-romania.ro