Articol scris in cadrul proiectului „Coaching in Targoviste”
Joi, 3 aprilie, a avut loc cea de-a cincea intalnire de coaching in Targoviste cu tema “De ce doar 1% dintre oameni sunt fericiti?”. Procentul de 1% a fost preluat din studii internationale facute pe acest subiect, scopul intalnirii noastre fiind acela de a afla ce anume putem face la nivel individual pentru a ne incadra si noi in acel procent, astfel incat acesta sa creasca la nivel social.
Invitatul acestei intalniri a fost Stefan Emil Ionescu, Managing Partner al grupului Leichmann Weifert, antreprenor, trainer si coach care ne-a pregatit o seara plina de intrebari, de constientizari si de informatii si instrumente utile despre cum sa luam deciziile, astfel incat sa putem trai o viata fericita.
Chiar de la inceput, participantii au fost invitati sa reflecteze la intrebari cum ar fi “ce este fericirea?”, “cat timp putem fi fericiti?” si “ce putem face pentru a fi fericiti?” Perspectiva pe care ne-a propus-o Stefan este aceea ca fericirea este o stare constanta de armonie intre cele patru nivele ale existentei: fizic, emotional, mental si spiritual si ca aceasta armonie este de fapt rezultatul alegerilor pe care le facem, al deciziilor pe care le luam.
O alta intrebare cu care ne-a provocat Stefan a fost “Cum luam deciziile optime?” El ne-a explicat cum fiecare situatie in care ne aflam este rezultatul unei decizii pe care am luat-o la un moment dat si ne-a incurajat sa invatam sa luam deciziile intr-un mod cat mai constient, astfel incat viata noastra sa fie cat mai aproape de ceea ce ne dorim.
Stefan ne-a explicat ca oamenii iau decizii sau fac schimbari in viata lor fie pornind de la o motivatie interioara pozitiva puternica, de la o viziune, de la un scop care le aduce bucurie, fie pornind de la un context de suferinta, in care situatia prezenta este atat de grea pentru ei incat sunt dispusi mai degraba sa isi asume riscurile unei schimbari, decat sa ramana in acea situatie. Iar realitatea trista este ca majoritatea oamenilor isi asuma riscurile unei decizii, ale unei schimbari mai degraba in cel de-al doilea scenariu.
Aceasta perspectiva este sustinuta si de faptul ca la nivel emotional exista doar doua emotii de baza, antagonice – iubirea si frica. Tot ceea ce simtim se reduce, in final, la o combinatie intre iubire si frica, in care predomina una dintre aceste emotii, sau cealalta.
Ce este inca si mai interesant este faptul ca frica este cea mai veche si puternica emotie umana, ceea ce face ca oamenii sa aiba in general o tendinta puternica de a lua deciziile bazandu-se mai degraba pe frica, decat pe iubire. Desi ne nastem cu doar doua frici (frica de cadere si frica de zgomote puternice), societatea (reprezentata initial prin parintii nostri, apoi prin institutiile de invatamant, prin institutiile religioase, prin cercurile sociale in care ne petrecem timpul, etc) este generoasa in a ne invata sa avem multe alte temeri, pe care incepem treptat sa le recunoastem in propriile noastre experiente de viata.
Schimbarea acestei paradigme poate avea loc prin constientizarea ei si prin practicarea constanta a unui proces de a lua deciziile in mod optim. Un astfel de proces presupune ca, pentru fiecare decizie importanta pe care trebuie sa o luam, in primul rand sa ne cream mai intai o viziune, un scop. Sa analizam apoi intr-un mod obiectiv contextul in care ne aflam si informatiile de care dispunem, facand diferenta intre informatiile concrete, certe si estimarile sau presupunerile noastre. Mai departe, sa identificam mai multe variante/ decizii posibile si sa alegem dintre acestea varianta care ne aduce cel mai aproape de viziunea sau scopul initial.
Este posibil ca, odata ce trecem la actiune si punem in practica varianta selectata, sa constatam ca nu a fost neaparat cea mai potrivita. Si acesta este punctul in care se opresc majoritatea oamenilor, extragand din aceasta situatie concluzia (falsa!) ca ceea ce si-au propus nu este posibil sau ca nu sunt capabili sa isi duca scopul la indeplinire.
Oamenii fericiti, in schimb, folosesc acest moment pentru a face o noua analiza obiectiva, de aceasta data asupra rezultatelor generate de varianta selectata, invata din aceste rezultate (ce a functionat, ce nu a functionat), fac o noua alegere, analizeaza din nou rezultatele, si fac o noua alegere si analizeaza din nou rezultatele si continua astfel pana cand ajung sa traiasca viata care ii implineste.
Acest proces de a lua deciziile in mod optim a fost practicat in cea de-a doua parte a intalnirii, in cadrul sesiunii de coaching de grup facilitata de catre Alina Goanta, Life & Business Coach, coordonatoarea intalnirilor de coaching din Targoviste. Poate ca la prima vedere pare un proces de a lua deciziile laborios, va recomandam insa sa il incercati, sa observati rezultatele si sa ne impartasiti si noua experientele.
Pana atunci, ne bucuram ca am reusit sa organizam cu succes o noua intalnire de coaching la Targoviste, le multumim tuturor participantilor care au fost si de aceasta data alaturi de noi, precum si partenerilor evenimentelor noastre care au contribuit cu premiile oferite in cadrul tombolei de la final: carti in format digital oferite de Editura Leichmann, carti de dezvoltare personala oferite de catre Libraria ProLibris, sesiuni de coaching oferite de Stefan Emil Ionescu.
Ne revedem la urmatoarea intalnire de coaching, programata pentru data de 8 mai!