Comunicat scris de Alina Goanta, Coach for Change in Life & Business, Project Leader Coaching in Targoviste
Joi, 6 februarie, a avut loc in sala de conferinte a Bibliotecii “Ion Heliade Radulescu” Dambovita evenimentul “Dezbatere despre educatia prin coaching”. Evenimentul a avut loc in cadrul initiativei “Coaching in Targoviste”, ce isi propune sa promoveze coaching-ul si impactul acestuia in dezvoltarea personala si profesionala, si in parteneriat cu Asociatia ROI.
Initiativa “Coaching in Targoviste” este coordonata de catre Alina Goanta, Life & Business Coach si, incepand cu luna decembrie 2013, le ofera targovistenilor posibilitatea de a participa la intalniri lunare de coaching pe subiecte de dezvoltare personala si profesionala si de a beneficia de sesiuni de coaching. Detalii se afla pe site-ul www.coachingtargoviste.lew.ro
Asociatia ROI este coordonata de catre Simona-David Crisbasanu, fondator si presedinte executiv al acestei asociatii, si derulează proiecte în domeniul educației, culturii și leadershipului. Detalii se afla pe site-ul www.aroi.ro.
In cadrul evenimentului a fost prezentat un proiect inovator in domeniul educatiei, proiectul “Zburd – Educatie prin coaching” si rezultatele obtinute prin acest proiect in cadrul a cinci licee tehnologice. Timp de un an si jumatate, echipe mixte formate din cadre didactice – elevi – parinti si coachi au comunicat si au lucrat impreuna pentru a identifica si a pune in practica solutii prin care sa creasca rata de promovabilitate la bacalaureat, sa diminueze rata de abandon scolar, absenteismul si violenta in cadrul liceelor lor.
Povestea lor a fost surprinsa intr-un film documentar emotionant, “Ba se poate”, care a fost vizionat in premiera la Targoviste in cadrul acestui eveniment. Pentru cei interesati, trailer-ul filmului poate fi vizionat aici, urmand ca proiectia filmului sa se organizeze in Targoviste si catre un public mai larg.
In cea de-a doua parte a evenimentului, cele 50 de cadre didactice prezente au fost invitate sa discute in echipe despre schimbarile in sistemul educational pe care si-ar dori sa le initieze in institutiile in care activeaza si despre resursele si suportul de care ar avea nevoie pentru implementarea acestora.
Printre schimbarile in sistemul educational mentionate de catre cadrele didactice prezente s-au numarat o comunicare mai stransa si colaborarea intre cadrele didactice, elevi si parinti, necesitatea unei schimbari de atitudine si mentalitate atat a cadrelor didactice, cat si a elevilor si parintilor, sa se acorde atentie si dezvoltarii emotionale si sociale a elevilor, sa se puna accent pe motivatia elevilor, sa existe activitati extracurriculare de dezvoltare personala atat pentru elevi, cat si pentru parinti si, nu in ultimul rand, inviorarea mediului fizic in care se desfasoara cursurile.
Ca si resurse si suport necesar pentru initierea acestor schimbari, cel mai frecvent mentionate au fost crearea unui centru de dezvoltare personala si profesionala a cadrelor didactice, accentuarea rolului consilierului/ psihologului scolar in unitate, o echipa de interventie care sa includa personal specializat (coach), formarea cadrelor didactice, sprijinul comunitatii locale.
Initierea si implementarea unei schimbari prin coaching are nevoie de oameni cu viziune, pasiune si curaj. Participarea la acest eveniment a demonstrat intelegerea rolului si impactului educatiei la nivel social, precum si interes si motivatie pentru o schimbare pozitiva in sistemul educational actual. Multumim cadrelor didactice care au fost alaturi de noi si, totodata, le felicitam pentru dorinta lor de schimbare si pentru ca, prin prezenta lor, au facut un prim pas catre aceasta.
Mai jos se regasesc si cateva dintre impresiile cu care au plecat participantii la aceasta dezbatere.
“S-a spart gheata in anotimpul potrivit! Trebuie si in judetul Dambovita un astfel de proiect! Poate initiatorii vor fi unii oameni prezenti la acest eveniment! Hai sa facem primul pas real!”
“Proiectul este o initiativa extraordinara. Era nevoie de inovatie, de o mai buna colaborare intre profesori-elevi-parinti. Si, de asemenea, de o mai buna relatie cu propria persoana. Proiectul acesta da sansa elevilor sa-si descopere resursele interioare, sa arate ca pot sa realizeze ceea ce isi propun!”
“Va multumesc pentru organizarea acestui proiect si pentru prezentarea facuta in Targoviste. Sunt interesata in implicarea liceului la care predau, pe care l-am regasit de-a lungul filmului. Sunt de acord ca schimbarea vine din interior, dar intr-adevar avem nevoie de un punct de sprijin.”
“Proiectul initiat a avut un succes remarcabil, cel putin prezentarea a dovedit acest fapt; ar fi ideal sa se implementeze in toate unitatile scolare.”
“Din aceasta intalnire am invatat ca oamenii sunt resursa “calda” a sistemului de invatamant, iar schimbarea acestuia depinde de schimbarea asumata a fiecaruia dintre noi.”
“Felicitari! Un model reusit de implementare a schimbarii la nivel comportamental.”
“Felicitari! Multumim ca ati venit la Targoviste, plec inspirata si increzatoare! Imi doresc foarte mult sa lucrez intr-un astfel de proiect!”
“Felicitari si mult success in activitatile ulterioare ale proiectului. Coaching-ul la nivelul scolii nu cred ca poate fi realizat decat daca exista o echipa bine formata si structurata care sa gestioneze eficient tehnicile de coaching. Asadar, este nevoie de formarea de coachi specializati pe implicare in eficientizarea activitatilor didactice.”
Multumim totodata si celor care ne-au sustinut in promovarea si organizarea acestui eveniment: Biblioteca “Ion Heliade Radulescu” Dambovita, Corina Leca – Presedinte al Asociatiei “Ambasadorii Prieteniei” si Vladut Andreescu, manager proiect “Europe Direct” Targoviste, parteneri media Oficial Media, Gazeta Dambovitei, Columna TV si, nu in ultimul rand, echipei Coaching in Targoviste reprezentata de Maria Goanta, Oana Stan, care a surprins in cuvinte frumoase intregul eveniment si Ciprian Grigorescu care a surprins in imagini cele mai frumoase momente ale acestei dezbateri.
Evenimentul si-a propus sa fie o invitatie si un impuls adresat atat cadrelor didactice, cat si institutiilor si mediului de afaceri local pentru initierea unor actiuni si proiecte de educatie prin coaching in judetul Dambovita. Pentru mai multe informatii privind continuarea acestei initiative va puteti adresa catre Alina Goanta, Life & Business Coach, Project Leader Coaching in Targoviste.