Viata ta, oglinda a convingerilor tale

Articol scris pentru Coaching in Targoviste

Joi, 5 decembrie, a avut loc prima intalnire a grupului de coaching din Targoviste iar tema intalnirii a fost foarte potrivita cu momentul. In ajun de Mos Nicolae, cand toata lumea isi pregateste ghetutele sa primeasca daruri, noi ne-am intalnit ca, timp de doua ore si jumatate, sa discutam despre abundenta, despre ce este abundenta, despre “termostatul interior” care blocheaza sau sustine abundenta in viata noastra si despre cum il putem regla prin coaching.

Ce este abundenta?

In prima parte a evenimentului a fost alaturi de noi Florin Pasat, trainer si speaker, initiatorul proiectului “Atrage abundenta in viata ta”. Florin ne-a ajutat sa intelegem ca abundenta este mai mult decat starea noastra financiara, si ca este mai degraba un sentiment de implinire referitor la domeniile principale din viata noastra, cum ar fi banii, sanatatea, relatiile si cariera. Ca raspuns la intrebarea “ce putem face pentru a ajunge la acest nivel de implinire in fiecare domeniu din viata noastra?”, Florin ne-a explicat simplu ca tot ce avem de facut este sa ne reglam “termostatul interior”. Si chiar merita sa fii curios referitor la ce a vrut sa spuna cu asta, pentru ca informatiile pe care ni le-a oferit ne-au pus serios pe ganduri.

Viata noastra, pe pilot automat?

Desi in majoritatea timpului ne indreptam atentia catre procese mentale constiente (analiza, logica, planificare, etc), cea mai mare parte a proceselor noastre mentale se realizeaza la nivel subconstient. Ca si valori care sa intareasca aceasta afirmatie: constientul nostru receptioneaza numai 15 biti de informatie/ secunda, in timp ce subconstientul nostru receptioneaza si stocheaza 11 milioane de biti de informatie/ secunda. Opreste-te te rog o secunda si gandeste-te ce iti spune asta despre cat de corect percepem realitatea si despre cat de mult control avem asupra vietii noastre. Desi pare greu de acceptat, viata noastra este de fapt controlata de informatiile stocate in subconstient, iar faptul ca noi nu cunoastem si nu folosim aceste informatii frecvent, ne transforma de fapt in niste roboti care isi traiesc viata pe un pilot automat care nici macar nu stiu cum a fost setat.

“Programele” pe baza carora functioneaza pilotul automat sunt afirmatii puternice, pe care subconstientul nostru le considera 100% adevarate si pe care le vom numi in continuare convingeri. Convingerile reprezinta de fapt “termostatul” nostru interior. Ele sunt ca niste parametri prestabiliti care trebuie respectati. Daca reglam un termostat la temperatura de 23˚C, pentru orice variatie de temperatura din mediul extern, acesta va actiona astfel incat temperatura in camera sa ramana constanta. La fel si convingerile: pentru orice actiune sau situatie care nu este conforma cu ele, vor genera alte actiuni si situatii care sa conduca la o realitate conforma cu ele.

Sa presupunem de exemplu ca tu ai o convingere ca in aceasta perioada este foarte greu sa iti gasesti un loc de munca. Daca se intampla sa ajungi in punctul in care sa primesti o oferta de angajare, va interveni sigur ceva prin care aceasta totusi sa nu se finalizeze (te contacteaza de exemplu departamentul de resurse umane si te anunta ca managementul companiei tocmai a decis sa amane sau sa anuleze angajarile pe acel post).

Poti si sa ai o convingere ca esti un profesionist atat de bun, incat in orice moment orice companie ar fi norocoasa sa te aiba in echipa. Daca se intampla ca prin niste imprejurari neasteptate postul tau sa se desfiinteze, in mod cert vei primi intr-un timp scurt o alta oferta de angajare atractiva.

Da, ai intuit corect, convingerile pot fi atat suportive (care sustin abundenta in viata ta), cat si nesuportive (care blocheaza abundenta in viata ta).

Cum apare si cum se modifica o convingere?

Cum apar ele? Principalele surse pentru formarea convingerilor noastre sunt familia, sistemul educational, religia, mediul in care ai crescut sau in care activezi, materialele pe care le citesti sau asculti (filme, carti, melodii, bancuri, etc). Iar principalele modalitati prin care o convingere se imprima in subconstientul nostru sunt repetitia si experientele cu impact emotional, pozitiv sau negativ. Iti poti forma o convingere nesuportiva despre relatii atat prin suferinta provocata de o relatie care s-a incheiat, cat si urmarind o comedie despre relatii sau ascultand si chiar dansand pe o melodie ale carei versuri se refera la relatii.

Cand intelegem impactul convingerilor in viata noastra devine evidenta necesitatea de a le identifica si de a le constientiza, mai ales pe cele nesuportive. Si putem face asta uitandu-ne la rezultate. Ceea ce se intampla in viata noastra reprezinta un indiciu foarte bun referitor la ceea ce se intampla in mintea noastra! Alege un domeniu din viata ta in care lucrurile nu merg chiar asa cum ti-ai dori sau o situatie neplacuta care pare ca se tot repeta si intreaba-te “care sunt rezultatele la care ajung de fiecare data si ce cred eu despre asta?” Poate fi un prim pas catre un proces mai profund de introspectie prin care sa identifici convingeri nesuportive a caror existenta nici nu o banuiai, dar care iti influenteaza viata intr-un mod constant si precis.

Prin identificarea si constientizarea convingerilor nesuportive cureti si pregatesti solul pentru convingeri noi, suportive, care sa sustina realizarea a tot ceea ce iti doresti in fiecare domeniu al vietii tale. Convingerile suportive se imprima in subconstient prin aceleasi mijloace prin care le-am adoptat si pe cele negative: formulandu-le intr-un mod care sa ne inspire, inconjurandu-ne de oameni care au convingerea pozitiva pe care vrem sa o dezvoltam la noi sau implicandu-ne in activitati care sa ne intareasca aceasta convingere, ascultand melodii, vizionand filme, citind sau studiind materiale care sustin noua noastra convingere, bucurandu-ne de fiecare semn ca noua noastra convingere devine tot mai puternica.

Primul pas…

Insa pentru a initia un astfel de proces de schimbare personala, este necesar sa ne uitam intr-un mod cat se poate de onest la cum este viata noastra acum, la ce ne place si la ce nu ne place la ea, sa incetam sa cautam cauze externe sau vinovati pentru ceea ce se intampla, sa tragem aer adanc in piept, sa ne asumam responsabilitatea pentru ce facem cu viata noastra mai departe si sa trecem cu curaj si perseverenta la actiune! O calatorie, oricat de lunga, incepe intotdeauna cu primul pas.