Decizii pentru dezvoltare personala

Articol scris pentru Coaching in Targoviste

Joi, 9 ianuarie, a avut loc cea de-a doua intalnire de coaching din Targoviste.  La ora 18.00, sala de evenimente a Clubului Aristocrat era déjà plina de oameni curiosi sa afle ce este coaching-ul, ce este dezvoltarea personala si care sunt deciziile cu care ar putea sa porneasca la drum in 2014. In prima parte a evenimentului a fost invitat Ionut Ciurea, trainer si antreprenor social, initiatorul Empower, proiect de promovare a dezvoltarii personale. Ionut a acceptat provocarea de a selecta din experienta sa 5 decizii personale care functioneaza sigur si pe care le-ar aplica sigur daca ar fi sa o ia de la inceput.

Prima decizie se refera la productivitate si este preluata de la Brian Tracy: “Mananca broasca!”

Stiti acele zile in care va treziti poate chiar foarte devreme si la finalul carora va simtiti foarte obositi fara sa aveti neaparat un raspuns coerent la intrebarea “ce ai facut astazi?” Astfel de zile incep de obicei cu amanatul momentului de trezire, apoi cu o cafea si o tigara cu colegii de birou, se continua cu verificatul continuu al contulul email sau al contului de Facebook si tot felul de alte activitati sau alti factori care ne distrag atentia de la ceea ce avem de fapt de facut in ziua respectiva.

“Mananca broasca!” inseamna de fapt decizia de a face chiar in prima parte a zilei acele lucruri care poate nu iti plac, sau care poate par prea dificile, care poate iti genereaza teama, pentru care poate inca nu te simti suficient pregatit etc, adica sa iti incepi ziua facand lucrurile pe care ai tot amanat sa le faci si care sunt importante sau au un impact semnificativ in ceea ce iti doresti sa faci mai departe in diferite domenii din viata ta. “Mananca broasca” inseamna si sa schimbi intrebarea “ce am FACUT astazi?” cu intrebarea “ce am REALIZAT astazi?” si sa incepi sa iti evaluezi nu doar actiunile, ci si rezultatele.

A doua decizie: sa folosesti in mod echilibrat detasarea si entuziasmul.

Va sunt cunoscute acele momente in care descoperim ceva nou, sau incepem ceva, sau reusim ceva si suntem atat de incantati si de bucurosi incat vorbim numai despre asta? Acelea sunt momentele de entuziasm in care suntem foarte atasati de ceea ce ne genereaza aceasta stare si convinsi ca totul este usor si posibil. Apare de aici foarte usor riscul ca, la primul obstacol, entuziasmul nostru sa se clatine si, cu aceeasi energiecu care ne-am entuziasmat, sa devenim excesiv de preocupati de obstacolul care sta in calea noastra, astfel incat devine aproape imposibil sa si gasim o solutie.

Asa cum spune Einstein, “nu putem rezolva o problema la acelasi nivel de gandire la care a fost creata”. Acesta este momentul in care ceea ce ne poate ajuta este detasarea, capacitatea de a face cativa pasi inapoi pentru a privi situatia in ansamblu, cu obiectivitate. Cand facem asta, incep si informatiile, oportunitatile si solutiile noi sa apara. Sau poate ca ele erau déjà acolo, dar de-abia atunci incepem noi sa le vedem.

A treia decizie: credibilitatea, “nu stiu” si investitia in propria persoana

Tot ceea ce se intampla in viata noastra porneste de la relatiile pe care le avem cu noi insine si cu ceilalti, iar la baza relatiilor se afla increderea. De aceea o decizie inteleapta ar fi sa fim o persoana de incredere, adica o persoana care nu incearca sa para altceva decat ceea ce este, o persoana capabila sa spuna “nu stiu” atunci cand nu stie, dar care ramane deschisa sa invete si sa se dezvolte.

A patra decizie: apartenenta la grupuri sau comunitati

Este déjà cunoscut faptul ca multe dintre ideile si comportamentele noastre sunt preluate in mod subconstient de la oamenii pe care ii avem in jur. Oamenii cu care interactionam frecvent, cu care ne petrecem timpul sunt ca niste modele pe care le urmam involuntar. De aceea este important sa ne inconjuram de oameni care sa ne impartaseasca visele, preocuparile, care sa ne inspire si sa ne sustina in ceea ce dorim sa facem mai departe in viata noastra. Apartenenta la grupuri sau comunitati de astfel de oameni este o decizie care poate face diferenta intre ceea ce facem si ceea ce am putea face cu viata noastra.

A cincea decizie: modul de administrare a banilor

Modelul recomandat de catre Ionut are la baza impartirea banilor in  6 conturi, cu urmatoarele destinatii: cheltuieli pe termen scurt, cheltuieli pe termen lung, economii, investitii, donatii sau sponsorizari si bani pentru cheltuieli exceptionale, cum ar fi surprize sau cadouri pe care vrem sa (ni) le facem.

Mai mult decat numarul de conturi in care ne impartim banii, sau de procentele pe care le directionam catre fiecare dintre ele,  este important sa alocam banii si catre altceva decat cheltuielile recurente, pe termen scurt, pentru a evita sa ramanem blocati intr-o stare de subzistenta. Oricat de mici sau de mari ne-ar fi veniturile, este important sa avem o imagine clara a cheltuielilor pe care le avem sau pe care ni le permitem, sa gasim o cauza pe care sa o sustinem,  sa ne facem noua sau celor dragi mici surprize sau bucurii si, nu in ultimul rand, sa avem niste economii care sa ne dea un sentiment de siguranta pentru cel putin 6 luni. Unul dintre avantajele unei astfel de abordari este energia pe care ne-o genereaza, sentimentele de claritate, de siguranta, de implinire, de bucurie si independenta, acestea fiind resurse foarte valoroase pentru imbunatatirea continua a situatiei noastre financiare.

A doua parte a evenimentului a fost facilitata de catre Alina Goanta, Life&Business Coach, coordonatoarea intalnirilor de coaching din Targoviste si a avut ca scop experimentarea coaching-ului. Participantii au format grupe de cate 3 persoane care nu se cunosteau intre ele si, in cadrul grupurilor formate, au povestit fiecare cate o lectie de viata, au constientizat procesul prin care au invatat lectia respectiva si au realizat ca prin lectia lor ii pot inspira pe ceilalti. S-a creat o atmosfera foarte frumoasa, in care participantii au invatat sa povesteasca despre ei insisi intr-un cadru mai putin cunoscut, au invatat sa asculte cu atentie si curiozitate si au experimentat cum este sa fi privit si ascultat fara prejudecati, fara pareri déjà formate despre cine esti sau ce faci. Si au mai descoperit astfel inca ceva despre coaching.